Biopsi

En biopsi er en mindre kirurgisk procedure udført i lokalbedøvelse. I kæbekirurgisk sammenhæng udtages typisk en vævsprøve fra kindslimhinden, tungen eller tandkøddet. 

Biopsitagning foretages primært for at diagnosticere slimhindeforandringer i mundhulen. I visse tilfælde udgør biopsien også selve behandlingen, hvis det syge væv kan fjernes helt ved vævsudtagningen og der vel at mærke er tale om en sygdom, der ikke har tendens til at komme igen.

Behandlingen indledes med at sygehistorien gennemgås og der foretages en undersøgelse af hele munden, med særligt fokus på den aktuelle lidelse, hvorefter vævsprøven tages. Prøven sendes efterfølgende til undersøgelse på Rigshospitalet og svaret herfra sammenholdes med fundene fra forundersøgelsen. Dette er oftest er nok til fastslå årsagen til den lidelse, som dannede baggrund for henvendelsen.

 

Efter operationen

Biopsier giver sjældent anledning til store smerter, men man bør dog tage smertestillende medicin efter indgrebet, som ordineret af kirurgen. Der bør også indtages en kold og blød kost efter operationen og dagen ud. Der må ikke børstes nær det opererede område den første uge og hvis du bliver syet i forbindelse med operationen, skal man i løbet af denne uge skylle i med klorheksidin 0,1% et minut morgen og aften, en halv time forskudt fra tandbørstning. Der benyttes selvopløselig tråd, så denne behøver ikke blive fjernet.