Visdomstænder

Der er ofte ikke plads til visdomstænderne i kæben, hvilket kan betyde at de vokser skævt, eller delvist ud. Det kan medvirke til caries i visdomstanden eller nabotanden eller betændelse i kæben, hvilket kræver fjernelse af visdomstanden. 

De bageste kindtænder i over og undermunden kaldes også for visdomstænderne. Der en lille andel af befolkningen, der ikke får dem, men omtrent 3/4 af personer i alderen 20 til 30 år har visdomstænder, der er positioneret således at de ikke bryder helt eller normalt frem [1].

Hvorfor skal tanden fjernes?

Alt efter hvordan tanden er lejret kan det medføre en øget risiko for skade på kæbeknoglen omkring visdomstanden, samt skade på nabotanden, hvis visdomstandens krone ligger i direkte kontakt med denne. Fortsætter sygdomsprocessen tilstrækkeligt længe kan det f.eks. ødelægge nabotanden så meget, at den ikke kan redes og må fjernes sammen med visdomstanden.

Problemet kan ikke altid mærkes

Sygdom omkring en visdomstand er ikke altid til at mærke. Men fraværet af symptomer er ikke ensbetydende med sygdomsfrihed. Er der fundet tegn på sygdom forårsaget af en visdomstand bør den fjernes, da tilstanden blot vil forværres ved at udsætte behandlingen. Dertil kommer, at graden af komplikationer efter visdomstandfjernelse stiger med alderen[2] og der er derfor sjældent nogen grund til at vente med at fjerne tanden, når tanden først er konstateret potentiel problematisk.

Efter operationen

Der bør opretholdes en kold og blød kost efter operationen og resten af dagen. Dagen efter kan der indtages en normal kost igen. Man bliver oftest syet efter fjernelse af en visdomstand. Der benyttes altid en opløselig tråd her på klinikken. Stingene sidder der typisk i 2-3 uger inden de forsvinder. Såret holdes rent med klorhexidin 0,1% mundskyl et minut om morgen og 1 minut om aftenen, 30 min. forskudt fra tandbørstning. Der må ikke børstes i det opererede område den første uge. 

Efter operationen kan man forvente moderate til kraftige smerter samt hævelse. Det varierer dog fra patient til patient, men man skal forvente at man får brug for smertestillende medicin ca. en-to uger efter behandlingen. Det er meget vigtigt at man tager den mængde smertestillende medicin som kæbekirurgen ordinerer, da smerterne efter operationen vil tage til over de første 2-3 dage og kan være sværere at dække, hvis man stopper for tidligt med at tage dem eller tager for svage doser. Man skal også være forberedt på at der kommer en synlig hævelse i den operere side af ansigtet. Denne når sit højdepunkt to-tre dage efter operationen og aftager i nogenlunde samme tempo som den opstår.

Hvis man får feber, eller hævelsen og smerten vender tilbage efter at være forsvundet, skal man kontakte klinikken, da der kan være tale om en infektion og antibiotika kan blive nødvendigt.

[1] Dodson TB, Susarla SM. Impacted wisdom teeth. BMJ Clin Evid. 2014 Aug 29;2014:1302. PMID: 25170946; PMCID: PMC4148832.

[2] Shoshani-Dror D, Shilo D, Ginini JG, Emodi O, Rachmiel A. Controversy regarding the need for prophylactic removal of impacted third molars: An overview. Quintessence Int. 2018;49(8):653-662. doi: 10.3290/j.qi.a40784. PMID: 30109309.